Lazer, ağız sorunlarının tedavisinde, kanamayı azaltıcı, yara iyileşmesini hızlandırıcı ve ağrıları yok edici etkisiyle konvansiyonel yöntemleri destekleyerek geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Lazerin en önemli kullanım alanlarından biri de lazerle yapılan beyazlatma tedavisidir. Lazerle yapılan beyazlatma, beyazlatma işleminin daha kalıcı olmasında etkili bir yöntemdir.
Diş çekimlerinde lazer kullanıldığında, çekim sonrası kanama azalmakta, yara iyileşmesi hızlanmakta, çekim sonrası yaşanan ağrılar hızla azalmaktadır. Aynı etki gömülü diş çekimlerinde de söz konusudur. Özellikle kanamayı azaltıcı madde içermeyen bölgesel uyuşturucuların kullanılmasının gerektiği kalp, şeker, guatr, tansiyon yüksekliği, sara gibi hastalıkları olanlarda kanama biraz daha fazla süreceği için lazer uygulanması çok yararlı olacaktır.
Dişeti kanaması, dişeti çekilmesi, dişeti hastalığı olanlarda konvansiyonel yöntemin lazerle desteklenmesi durumunda, iyileşme daha hızlı olmakta, kanamalar daha çabuk kaybolmaktadır.
Dişeti çekilmesi sonucu duyarlılaşan dişlerdeki ağrıları yok etmede lazer son derece yararlı olmaktadır. Ağızda yapılan her türlü ameliyattan sonra bölgeye lazer uygulanması, dokulardaki iyileşmeyi hızlandırmakta, ağrıları azaltmaktadır. Dikiş bölgesinin hızla iyileşmesini sağlayarak, bakterilerin girişini engellemektedir.
Lazer uygulamaları, 60'lı yıllardan beri tıp alanında kullanılmaktadır. Yakın zamana kadar dişhekimliği alanında sadece diş beyazlatma ve yumuşak doku operasyonlarında kullanılan lazer enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir. Atomize su spreylerinin, lazer enerjisi ile birleşmesi sonucunda elde edilen hidrokinetik enerji prensibi ile çalışan yeni diş lazeri ile hem sert doku, hem de yumuşak doku işlemleri rahatlıkla yapılabilmektedir.
Lazer dişhekimliği, genelde tedavi sürecini kısaltarak, daha az çaba ile daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.
Lazer Uygulamasının Avantajları ve Kullanım Alanları:
- Yeni nesil diş lazeri ile dişe ve diğer dokulara temas etmeden çalışmak mümkündür. Bu sayede ısı titreşim ve sürtünmeye bağlı ağrı oluşmayacağı için dişi uyuşturmaya gerek kalmayabilmektedir. Lazer ışını, cihazın ucundan çıkan suyla birleşerek dokuya iletilir.
- Implant tedavi uygulamalarında diş etinin açılarak implantın ortaya çıkarılması lazerle daha da kolaylaşmaktadır.
- Lazer kullanılan bölgelerde % 100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlandığı için tekrar enfeksiyon oluşması ve çürük başlaması riskleri ortadan kalkmaktadır.
- Lazer ile yapılan cerrahi uygulamalarda, işlem esnasında neredeyse hiç kanama olmamaktadır. Her cerrahi uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon, şişme ve rahatsızlık olasılıkları azalmakta ve daha hızlı bir iyileşme sağlanmaktadır.
- Lazerli diş beyazlatma işlemlerinde çok kısa sürede daha iyi sonuç almak mümkündür.
- Dişetlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme bulunan hastalarda 3 veya 4 seansta lazer ile soyma yapılarak, bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
- Yumuşak doku ve dişetindeki yaraların tedavisinde de kullanılır. Ağız içinde oluşan fibromalar lazer ile ortadan kaldırılabilir.
- Porselen lamineler, empress kuronlar ve procera kuronlar yapıştırılmadan önce diş yüzeyine lazerle aşındırma yapılabilmekte ve bu işlem kronların düşme riskini azaltmaktadır.