İmplant, çekilen dişlerin yerine onların işlev ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen titanyum diş kökleridir. İmplantlar tek veya daha fazla diş eksiklikleri ve tam dişsizlik durumlarında başarıyla yapılabilmektedir. İmplant doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi alternatiftir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan çene kemiğindeki erimenin durdurulması bugün için ancak implantlarla elde edilebilmektedir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüze doğal bir görünüm kazandırır, konuşmanızı düzeltir, kendinize güveninizi arttırır ve daha mutlu bir sosyal yaşam sağlar.
İmplantlar gerek tek diş eksikliklerinde, gerekse daha fazla diş eksikliklerinde ve özellikle tüm dişlerini kaybeden ve protez kullanmakta sıkıntılar yaşayan hastalarda başarıyla uygulanabilen bir tedavidir.
İmplant tedavi alternatifleri
Tek diş eksikliklerinde İmplant
Yanındaki dişlerin sağlam olduğu tek diş eksikliğinde komşu doğal dişlere hiçbir müdahale veya küçültme işlemi yapmadan implant ile eksiksiz dişlere kavuşmak mümkündür. Ön dişlerin yer alıp, azı dişlerinin çekilmiş olduğu vakalarda da hareketli bir proteze gerek olmaksızın iki implant üzerine üç diş yerleştirilerek çiğneme işlevi sabit bir şekilde geri kazandırılabilir.
Soldaki resimde diş çekimi sebebiyle boş kalmış bir diş arkı görülmektedir. Böyle bir boşluğun tedavi edilmemesi gülme sırasında estetik olarak kötü bir görünüşe, çiğneme sırasında sıkıntılara ve iyi çiğneyememe durumuna ve hızlanmış bir kemik kaybına neden olmaktadır.
Ortadaki resimde diş eksikliğinde geleneksel köprü protezi uygulanmıştır. Geleneksel köprü protezi ile gülme sırasındaki kötü görüntü giderilmiş ancak eksik dişin önündeki ve arkasındaki sağlam dişler küçültülmek zorunda kalınmıştır. Bu tip protezlerde köprünün altında kemik kaybı ve destek dişlerde çürük ve diş kaybı riski göz ardı edilmemelidir.
Sağdaki iki resimde ise diş eksikliğinde implant uygulamasını görmekteyiz. İmplant diş sayesinde gülme esnasındaki kötü görüntü düzelmekte, çiğneme kapasitesi tekrar artmakta, sağlıklı dişler ve çene kemiği korunmakta ve kemik erimesinin önüne geçilmektedir.
İki veya daha fazla diş eksikliğinde İmplant
Diş kayıpları genellikle azı dişlerinin kaybı ile başlar ve devam eder. Arka arkaya iki veya üç azı dişinin kaybı durumunda en arkada sağlam bir diş kalmaması halinde veya en arkada sağlam bir diş kalsa da onun önünde uzun bir dişsiz alan varlığında geleneksel köprü protezi yapımı imkansız hale gelir. Bu tip vakalarda geleneksel yöntem takıp çıkarılır ve genellikle kroşe (kanca) ile öndeki dişlere tutunan iskelet protez tipidir. İskelet protezlerde protezin takıp çıkarılır oluşu, protez altında kemik kaybının devam etmesi, fonksiyon sırasındaki zorluklar ve estetik görünüm dezavantaj teşkil eder. Bu tip vakalarda implant desteği ile sabit ve estetik bir dişe sahip olabilmek mümkündür. Örneğin arka bölgede üç tane azı dişinin kaybında arka bölgeye yapılacak 2 implant ve onun üzerine gelicek 3 dişlik implant köprü öngörülebilir ve başarılı bir tedavi seçeneğidir.
Soldaki resimde arka bölgedeki 3 azı dişinin eksikliğinde geleneksel iskelet protez uygulamasını, sağdaki resimde ise implant dişlerin uygulanmasını görmekteyiz.
Tam dişsizlikte implant
Ağzında hiç diş bulunmayan bireyler de alt ve üst çeneye yerleştirilen implantlar sayesinde ağızdan çıkmayan ve ana dişler gibi sabit olan dişlere kavuşabilmektedir. Tam damak protezlerde çiğneme kapasitesinde azalma, hızlı kemik erimesi ve düşük yaşam kalitesi gibi dezavantajlar vardır. Yeterli kemik varsa tam dişsiz hastalara implantlarla sabit yerinden çıkmayan estetik dişler yapılabilir. Böylece iyi bir çiğneme sağlanır, kemik erimesi önlenir ve yaşam kalitesi maksimuma çıkarılır. Yeterli kemiği olmayan tam dişsiz hastalarda ise ön bölgeye yerleştilicek az sayıda implanta damak protez tutturularak protezin fonksiyon sırasında hareket etmesinin önüne geçilerek konfor arttırılır.
İmplant tedavisinin aşamaları
- Muayene ve planlama
İmplant, ilaç veya insülin ile kontrol altına alınmamış olan diyabet gibi bazı sistemik hastalıkları olan kişilerin dışında herkese uygulanabilir. İmplantlar titanyumdan yapıldıkları için doku uyumludurlar ve herhangi bir alerjik ve toksik rahatsızlığa neden olmazlar. Panoromik radyografilerin yanı sıra komplike vakalarda üç boyutlu tomografi alınarak planlama gerçekleştirilir.
- İmplantın yerleştirilmesi
İmplantlar diğer diş tedavileri gibi lokal anestezi ile uygulanır. Fakat bazı vakalarda çene kemiğinin yeterli olmadığı ve greft dediğimiz kemik tozu kullanılarak yeni kemik yapımının gerekli olduğu uzun operasyonlarda veya aşırı stresli hastalarda sedasyon altında konforlu bir şekilde operasyon yapılır. İmplantların yerleştirilmesi sırasında herhangi bir ağrı veya başka bir sorun hissedilmez.
- Protezlerin yapılması:
Ameliyattan sonra implantın kemikle bağlantısının gerçekleşmesi için bir süre beklenir. Bu süre üst çene için 2 ay, alt çene için
1 aydır. Operasyondan sonra protezler yapılıncaya kadar geçici protezler yapılır. Kemiğin kalitesi ve miktarının yeterli olduğu ve implant çapı, boyu ve sayısının arttırıldığı durumlarda implant üstü kaplama yada protezler implantın yapıldığı gün veya birkaç gün içerisinde de yapılabilir.
İmplantla ilgili sık sorulan sorular:
İmplant yerleştirilirken ağrı duyulurmu?
İmplantın yerleştirildiği operasyon aynen diş çekiminde olduğu gibi lokal anestezi altında yapılır. İşlem birçok dişhekimliği tedavisinden daha rahat ve konforludur. İmplant yapıldığı günün akşamında oluşabilicek hafif ağrılar ağrı kesiciler ile kontrol altında tutulabilir.
İmplant yerleştirildiği gün sabit dişlerimize kavuşabilirmiyiz?
Bazı durumlarda implant yerleştirildiği gün üzerine geçici protezler yapılırken,bazen de iyileşme sürecinde diş takılmaksızın bekleme gerekir ki bu süre üst çenede ortalama 2 ay, alt çenede ise 1 aydır. Hızlı tedavi yani implantlar yapılır yapılmaz aynu gün geçici bir dişe kavuşmak, yani kliniğe dişsiz gelip geçici dişleriyle çıkmak diş kayıpları olan hastalar için büyük bir konfor ve özgüven sağlamaktadır. Bu tedavi tek diş eksiklikleri ve tam dişsizliklerde hekim tarafından ayrıntılı muayene sonucunda karar verilen bir yöntemdir. Hızlı tedavinin başarısı yayınlanmış bilimsel makalelere göre geleneksel yönteme oldukça yakındır. Tam dişsizlikte hızlı tedavi uygulanacaksa genellikle implant sayısının arttırılması sözkonusudur.
İmplant yaptırmak ve dişlerimize kavuşmak ne kadar zaman alır?
Bu süre yapılacak işin özelliklerine göre değişim gösterebilir. Özellikle dişsiz ağızlarda implant sayısı arttırılarak ve kemik yapısı da uygunsa implant yapıldığı gün ölçü alınarak geçici protezler yapılabilmektedir. Rutin prosedürde implantların yerleştirilmesi için 1 gününüzü ayırmanız yeterlidir. Ortalama 1-2 aylık beklemeden sonra yaklaşık 4 gün içerisinde dişlerinize kavuşabilirsiniz. Kemik yapısının çok zayıf olduğu durumlarda ise toplam tedavi süresi 2-5 ayı bulabilmektedir.
İmplantı vücut reddedermi?
İmplantlar yan etkisi olmayan titanyumdan yapılmış olup uzun yıllardır araştırılmaktadır. 1982 yılında implantların kemiğe tam olarak tutunduğu bilimsel olarak yayınlanmıştır. Çalışmalarda vücudun implantları reddetmesi durumuna rastlanmamıştır. Uzun yıllardır yaptığımız klinik çalışmalar da bu yönde ve yüksek başarı göstermektedir.
Herkese implant yapılabilirmi?
Çene kemiğinin yeterli genişliğe ve yüksekliğe sahip olduğu her kişiye implant yapılabilir. Kemik gelişiminin tamamlanmadığı 18 yaş altı bireyler haricinde genel sağlığı iyi olan her yaşta bireye implant başarıyla uygulanabilir.
Eksik her bir dişe birer implant mı yerleştirmek gerekir?
Bu durum kemiğin kalitesine ve hemen protez yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak değişmekte ise de genel olarak aynı doğal dişlerde olduğu gibi iki implant arasında bir boşluk bırakılarak köprü protezi yapılabilmektedir.
İmplant üstüne yapılan protez ne zaman sabit, ne zaman hareketli protez olur?
Kullandığı damak şeklindeki tam protezinin tutuculuğundan ve stabilitesinden şikayeti olana hastalara maddi duruma göre alt çenede 2, üst çenede ise 4 implanta bağlanarak takıp çıkarılabilen ama günlük kullanımda sabit olan protezler yapılabilir. İmplant sayısı arttırılarak ise porselen sabit dişlere sahip olunabilir.
Bugüne kadar kliniğimizde uyguladığımız binlerce implant uygulamasında sağlanan başarı ortalama %99’dur. Bu oran bilimsel uluslararası ortalamaların üzerindedir.
İmplantla ilgili merak ettiğiniz diğer tüm konular için 24 saat +90(216) 368 9868 numaralı telefonumuz veya This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. mail adresimiz vasıtasıyla bizimle irtibata geçebilirsiniz...